Granit to naturalny kamień, będący absolutnym numerem jeden w produkcji blatów kuchennych. Cechuje się dużą odpornością na działanie czynników zewnętrznych i uszkodzeń mechanicznych.
Jest odporny na wysokie i niskie temperatury, więc bez obaw możesz stawiać na nim gorące potrawy, bez obaw o jego uszkodzenie. Nie musisz też martwić się, że nie poradzi sobie z wilgocią. Zaimpregnowany kamień nie wchłania żadnych płynów i jest całkowicie odporny na plamy. Wszystkie rozlane płyny i zabrudzenia, wystarczy po prostu zetrzeć.
Ze względu na dużą trwałość jest wprost przeznaczony do kuchni – można na nim ubijać mięso, kroić, a ze względu na chłodną powierzchnię, świetnie wyrabia się na nim ciasto.
Zarówno blaty marmurowe jak i granitowe, świetnie nadają się do kontaktu z żywnością, ze względu na swój naturalny skład. Wybierając blat z takiego materiału, masz pewność, że jest bezpieczny dla Ciebie i Twojej rodziny.
Marmur już od starożytności stanowił synonim luksusu i dobrego smaku. Już w tych czasach był cennym materiałem budowlanym, architektonicznym i rzeźbiarskim. Do dziś jest chętnie wykorzystywany do produkcji przedmiotów wysokiej jakości.
Aby długo cieszyć się pięknym wyglądem marmurowego blatu w kuchni, warto go dobrze zaimpregnować. Marmur jest kamieniem bardziej nasiąkliwym niż granit, więc żeby zapobiec powstawaniu nieestetycznych plam i przebarwień, polecamy regularną impregnację.
Blaty kuchenne z marmuru będą mniej twarde, więc przyjemniejsze w dotyku, ale przez to bardziej podatne na zarysowani i ścieranie niż blaty granitowe. Jednak wyjątkowy wygląd jasnego marmuru nieporównywalny z żadnym innym dostępnym na rynku rodzajem kamienia sprawia, że wielu miłośników tego kamienia decyduje się na ozdobienie nim swojej kuchni. Bo takie blaty to ozdoba sama w sobie.
Marmur doskonale sprawdza się w kuchniach wykonanych w klasycznym jak i skandynawskim, stylu. Jego delikatny i zarazem charakterystyczny wygląd doda niepowtarzalnego uroku Twojej kuchni i jadalni.
Rozwiązaniem najbardziej ekonomicznym są blaty z aglomarmuru. Dzięki połączeniu żywicy i kruszywa, jest lżejszy od naturalnego kamienia, więc szafki i fronty kuchenne nie będą potrzebowały dodatkowego wzmocnienia, żeby utrzymać blat.
Konglomerat marmurowy posiada właściwości marmuru, jest jednak od niego bardziej elastyczny, przez co mniej podatny na kruszenie się. Dzięki nowoczesnym technikom istnieje możliwość wyprodukowywania materiału o rozmaitym kształcie i kolorze, więc bez problemu znajdziesz rozwiązanie idealne do Twojej kuchni!
Jeżeli masz wątpliwości, jaki materiał będzie najbardziej optymalny dla Twojej łazienki, skontaktuj się z nami, a ułatwimy Ci podjęcie decyzji!